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BUILDING OFFICIAL INTERPRETATION 2018-08 

July 01, 2021 
 
CODE/EDITION: VIRGINIA UNIFORM STATEWIDE BUILDING CODE/2018 
 
SECTION(S): IBC/2018, Section 1108.2.9.1 Dining Surfaces 

  
 
QUESTION:  
1. Is a bar that serves food or drink required to be accessible? 
 
 
ANSWERS 

1. The Code requires that 5 percent of the dining surfaces must be accessible.  The Code also 
requires the accessible dining surfaces must be distributed throughout the facility.  The 
Code does not require that accessible dining surfaces must be provided at each type of 
dining surface (e.g., tables, bars, booths, banquets). 
  
If the bar is the only dining surface provided, or the bar is in a separate area within the 
facility, the bar is required to have an accessible dining surface. 
 
If the bar is part of the general seating in a larger service/dining area, the accessible dining 
surface is not required to be provided at the bar.  However, since the accessible dining 
surfaces are required to be distributed throughout the facility, an accessible dining surface 
is required in proximity to the bar. 
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